Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
Menu

Ja vybrat jogamatku

25. 2. 2022

• jak si vybrat správnou jógamatku

• rozdíl mezi cestovní a protiskluzovou podložkou

• v čem je přidaná hodnota cestovní podložky + její materiál

• akupresurní podložka / k čemu se používá, její výhody

• péče o jógamatku

JAK SI VYBRAT SPRÁVNĚ — PODLOŽKA NA JÓGU

Jistě znáte podložky s různými povrchy, designy, tvary, rozměry a dalšími parametry, které vás akorát zmatou v tom, která podložka by pro vás byla ta nejlepší.
Návod na to, jak si správě vybrat podložku na jógu je jednoduchý, avšak je dost možné, že jich budete potřebovat více než jednu — to však není na škodu, copak jde mít pro svou praxi pouze jednu, když jsou všechny tak skvělé? Kdyby to šlo, jistě by nebylo od věci použít všechny podložky najednou. Souhlasíte? :)

Položte si základní otázky, které vám pomohou odpovědět: „Která podložka na jógu je pro mě ta nejlepší?“

1. JAKÝ STYL JÓGY MÁTE NEJRADĚJI?

— DYNAMICKÝ STYL

Jin jóga, restorativní jóga, Hatha jóga, dynamická Vinyasa, Ashtanga či meditace?

Vyberte si podle stylu jógové praxe jógamatku tak, aby vám bylo celou lekci příjemně. Pro dynamické styly jógy, jako je například Vinyasa či Ashtanga, je vhodnější podložka s PVC či korkovým povrchem.

Vybrat si můžete například:

Absolutně protiskluzové jógamatky

Korkové jogamatky


— JEMNÝ STYL

Máte raději pomalejší styl jógy (Jin jóga, restorativní jóga či hatha jóga)? Doporučujeme vám měkčí podložku s mikroplyšovým povrchem, na které vám bude velice příjemně. Přeci

jen budete v pozicích zůstávat na vícero dechů, a tak je více než žádoucí si vybrat měkký a příjemný povrch. Nejlépe i s krásným designem, který vás hřeje svými tvary a barvami.

Vybrat si můžete například:

ECO jogamatky s mikrovláknem

Kruhové jogamatky s mikrovláknem

Cestovní jogamatky s mikrovláknem

Jutové jogamatky

2. CESTUJETE ČI PREFERUJETE DOMÁCÍ PRAXI?

Ač se to možná nemusí zdát, váha podložky je důležitým aspektem při správném výběru.

Pokud rádi cestujete, zvolte raději podložku nižší gramáže. Cestovat celý den s podložkou na zádech není nic příjemného. Zároveň se podložka nižší gramáže skvěle přizpůsobí jakémukoliv povrchu. Například si jistě zamilujete lekce na zahradě, kdy podložka jemně dopadne na travnatý povrch a vy máte tak intenzivnější pocit spojení s přírodou.

Pro domácí praxi volte těžší podložku, jistě oceníte její přilnavost a pevnost. Znáte ten moment, kdy vybalíte podložku a nepoddajné konce podložky se stále rolují a rolují? U těžší podložky se vám toto nestane. Jógamatka přilne k zemi a ani se nehne, dodá vám pocit větší jistoty a pevné půdy pod nohama. Neklouzavý povrch jako bonus! Jen si představte ten pocit, ten pocit, kdy se vám dlaně ani chodidla nehnou z místa. Pes hlavou dolů se stane tak vaší nejoblíbenější pozicí. Do jógové podložky se rozhodně neotálejte investovat. Stejně jako příjemné oblečení, tak i správný výběr jógamatky vám může pomoct v motivaci a v užívání si každého pohybu.

Náš žhavý tip: 

Podložka na jógu PU Blossom černá Sharp Shape


Ať už svou podložku na jógu položíte kamkoliv, je skvělé ji mít kam uklidit či přemístit. Pro obě dvě varianty můžete zvolit cestovní tašku, která vám poslouží buď jako úschovný prostor či jako stylová taška pro pohodlné přenášení podložky.

TIP: Jóga tašky

Záleží vám na designu? Je pro vás rozhodující design, na který se budete vždy těšit? Se vzory a paletou barev buďte opatrní. Je možné, že vás bude pestrý design při praxi rušit či naopak, veselý motiv vám vykouzlí vždy úsměv na tváři, příjemně vás naladí před lekcí. Ať už se rozhodnete jakkoliv, volili bychom tmavší barvy, protože ty jsou ve všech směrech praktičtější.

Šířka a délka podložky. Není nic krásnějšího, než se ponořit do závěrečné relaxace a mít pod celým tělem příjemný povrch podložky. Volte tak rozměry, které odpovídají vaší výšce a prostorám, ve kterých se rozhodnete jógu praktikovat.

AKUPRESURNÍ PODLOŽKA

Emoce a jeden velký zážitek, tak by se daly shrnout pocity, které při používání akupresurní podložky budete mít. Akupresurní podložka se dá považovat za domácí akupunkturu a masáž, kterou můžete věnovat sami sobě bez jiné pomoci. Zařazení akupresurní podložky do své každodenní rutiny vám pomůže snížit svalové napětí a vyvarovat se křečím v oblasti zad. To nejpříjemnější prokrvení se dostaví i při běžné relaxaci vleže již po 15 minutách. Podložka také pomáhá se zmírněním bolestí hlavy, zlepšuje kvalitu spánku a ráno vám může příjemně nastartovat den, stačí jen došlápnout celým chodidlem na podložku a energie se vám rozproudí po celém těle v mžiku oka.

TIP!

PRO START NOVÉHO DNE / stačí vám promasírovat chodidla, užít si dechovou meditaci vsedě či si lehnout tělem na podložku a prodýchat 5-10 minut

PRO UVOLNĚNÍ CELÉHO TĚLA / lehněte si nejlépe holými zády na podložku a prodýchejte pozici vleže alespoň 15 minut

P. S. Co takový pozdrav slunci na akupresurní podložce? Věděli jste, že bychom ideálně měli každé ráno udělat tolik pozdravů slunce, kolik je nám let?

JAK SE STARAT O JÓGOVÉ PODLOŽKY

Nejlépe otírat podložku z obou stran a to po každé lekci. Uklidit si na své jógamatce vám dodá jakýsi vnitřní klid. Pro lepší pocit doporučujeme smíchat vodu s kapkou esenciálního oleje, kdy tuto směs díky rozprašovači rozptýlíte po podložce a setřete. Spojit úklid s aromaterapií se stane vašim oblíbeným rituálem, nejlépe před i po lekci.

Potřebujete poradit?

podpora@sharpshape.cz
+420 775 054 540