Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
Menu

Jóga bloky

18. 1. 2022

Co se v tomto článku dozvíte?

- k čemu se bločky používají
- jak je používat
- jaký je rozdíl v materiálech
- který materiál je pro konkrétní záležitost vhodnější

Blok na jógu

 Jógové bloky buď milujete a nebo k nim chováte přirozený respekt, který pramení většinou z toho, že člověk neví jak si k používání jógových bloků najít cestu.

Není důvod se čehokoliv bát. Jógové bloky se využívají jako podpora, opora a vypodložení těla v jógových a meditačních pozicích. Díky svému tvaru a vlastnostem podporují hlavně stabilitu. Jógové bloky dodávají větší sebevědomí a podporují pocit pevné půdy pod nohama.



 
Díky jógovým blokům se budete v pozicích cítit uvolněně, klidně a pohodlně. Bloky jsou vhodné jak pro začátečníky, tak i pro pokročilé.
Pokud je váš cíl pracovat na větší flexibilitě a rovnováze, jógové bloky vám v tomto případě budou věrným pomocníkem.
Jakmile bloky zařadíte do své jógové či meditační praxe, nebudete chtít jinak.

K čemu se jógové bloky používají

Meditace, balanční pozice či opora v jakékoliv náročnější jógové pozici.
Nutno zmínit, co je pro pohyb a jógové pozice nejdůležitější. Je to dech, který je zároveň motorem nejen v ásanové praxi.
Kde je dech, tam je pohyb a naopak.

Podpora jógových bloků vám dodá čas se soustředit právě na onen zmíněný dech. Upřednostníte ho před vizuální důležitostí ásany a tím tak posunete hranice flexibility, stability či výdrže. Podpora bloků vám pomůže pochopit podstatu pozic, dodá vám čas přemýšlet nad pohybem a práci s vaším tělem.

 

Jak používat jógové bloky

 Bloky nejlépe využijte v pozicích, kde necítíte dostatečnou jistotu.
A že si nevíte rady, kterou část těla blokem podepřít? Odpovědí je samozřejmě praxe. Nejlépe domácí a vlastní praxe, při které máte skvělý prostor navnímat své potřeby. Vyzkoušetje něco nového a zařaďte bloky například do pozdravu slunce či do úvodní a závěrečné meditace. Intuitivní práce s jógovými bloky vás zbaví případného nevědomí a studu pro používání bloků na skupinových lekcích ve vašem oblíbeném studiu.

Tip na závěr.
Přeci jen vám doporučíme jednoduchou pomůcku - prostor, kde necítíte stabilitu, místa kde se cítíte slabší, tak přesně tam patří jóga blok.

 

Rozdíl materiálů- Jak vybrat blok na jógu

Jógové bloky se liší svými rozměry, ale i materiály.
V Sharp Shape nabídce si můžete vybrat mezi korkovým a pěnovým blokem.

1. Korkový blok

Blok je vyrobený ze 100% přírodního korku. Jedná se o pevný a těžší blok, který bude držet na svém místě.
Kolik síly do bloku upřete, tolik vám ji vrátí zpět. Korkový blok je velmi stabilní a pevnou oporou. Doporučujeme blok použít v balančních pozicích, je vhodný pro pozice ve stoje či v sedě.


2. Blok z materiálu
 EVA

Jógový blok z materiálu EVA, který připomíná měkkou pěnu.
Tento blok je o něco jemnější a měkčí než blok korkový. Tento typ bloku je vhodný pro vypodložení citlivějších míst, pro závěrečnou meditaci vleže pro pozice budující flexibilitu v těle. Blok díky svému materiálu zároveň neklouže po podlaze a pevně přilne k povrchu. Díky jeho lehkosti se lépe přenáší, a tak si svou praxi s jógovými bloky můžete užívat kdekoliv.

 

Příklad pozic

  • Zkřížený sed

Volte korkový blok, který je pevný a odolný vůči tlaku a váze, pod sedací kosti. Sedněte si na hranu bloku, zkřižte nohy a nechte kolena volně padnout k zemi. Odložte si dlaně na přední stranu či na kolena. S nádechem se vytáhněte za korunou hlavy a s výdechem zavřete oči. Můžete se takto pustit do příjemné dechové meditace, kde díky vypodložení sedacích kostí dojde k většímu rozsahu a uvolnění kyčlí.

 

  • Pozice štěněte

Blok budeme potřebovat pro vypodložení dlaní. Blok dejte na vrchol podložky.
Přejděte na všechny čtyři. Nohy dejte od sebe na šířku boků a kolena zarovnejte pod kyčle. Pomalu posouvejte dlaně k vrcholu podložky, kde na vás čeká připravený jógový blok. Opřete dlaně na blok a snažte se hrudníkem a rameny dojít blízko povrchu podložky. Vnímejte příjemné protažení ramen a celé horní části těla.

 

  • Otevření hrudníku v leže

Lehněte si na záda a nohy dejte přesně tak, jak potřebujete. Můžete spojit chodila k sobě a otevřít kolena stranou či protáhněte nohy až k úplnému vrcholu podložky. Blok vložíme pod lopatky, tím tak dojde k příjemnému otevření hrudníku. Hlavu si můžeme vypodložit rukama. Zavřete oči, dýchejte plně do celého těla a užijte si nepopsatelné blaho a uvolnění páteř

Potřebujete poradit?

podpora@sharpshape.cz
+420 775 054 540